Arpaçay nüfusu: 2018 yılına göre 17.373.
Bu nüfus, 9.027 erkek ve 8.346 kadından oluşmaktadır.
Yüzde olarak ise: %51,96 erkek, %48,04 kadındır.
Tarih ve Coğrafya:
1927 yılında birleştirilen Şöregel (Kızılçakçak) ile Zerşat kazalarının, doğusundan geçen Arpaçayına göre verilen resmi adıdır. Tanrı dağları batısında Isığ Gölü çevresinde Arpasuyu bölgesinden gelme Arpalı adı Türk Boylarından kalmadır. 16. yy. Osmanlı Sayım Defterinde Arpaçay Suyu ile bunun kaynağı olan Arpalı Gölü çevresine Arpalı denmesi de bu yüzdendir. Arpalı diye anılan Türk boyundan hatıra kalan Arpaçayı adı 1927 de Devletçe Arpaçay’a çevrilmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında Zarşat Sancağı ile Kars İline bağlı iken 1877-1918 yılları arasında Rus İşgali altında kalmıştır. 1927 yılında yeniden düzenlenen teşkilata göre Zarşat sınırından geçen Arpaçayı nehrine izafeten Arpaçay adını almıştır. 30 Ekim 1920 de Kars ve ilçeleri Türkiye’ye kazandırıldı. 3 Kasım 1920 de de Arpaçay’da Rus askerleri sınır dışı edilerek eski Zaruşat olan Arpaçay’da üç gün sonra hürriyetine kavuştu. Hürriyetinin ardından sıra yerleşmeye gelmiştir. Azerbaycan ve Kafkas ellerinden Azeriler ve Karapapaklar (Terekemeler), Güney bölgelerden Kürtler Kars ve yöresinden Yerliler yerleşmiş olup kendi örf ve adetlerine bağlı kalmakla birlikte aralarında uyum sağlamışlardır. Arpaçay İlçesi, doğusunda Ermenistan toprakları ve Akyaka İlçesi, güneyinde Kars İli bulunmakta olup, kuzeyinde Çıldır İlçesi ve Batısında da Susuz İlçesi toprakları ile çevrilidir. Ermenistan ile sınır hattımız 10 km dir. İlçenin alanı 605 m2 olup, yüksekliği (rakım)1675 metredir. İklimi karasal karakter gösterir. Yazın ortalama sıcaklık 19.7 C, kışın ortalama -4.3 C dir.
Kar yağışında ortalama kar kalınlığı ilçe merkezinde 42 cm olmakta, yağmur ise m2 ye 30-40 kg arası düşmektedir.
Arazi az engebeli olup, küçük çaplı tepeler vardır. İlçe hudutlarından geçen Kars Çayından başka bir kısmı İlçe sınırlarımızda kalan Çıldır Gölünden akan Telek Suyu bulunur. Arpaçay Merkezi, Koçköy Beldesine ait yayla olup ve 7 köy hariç bütün köylerimizin yaylası vardır. Yaylalar, Kısır Dağı, Gökdağ eteklerinde ve Mişko adı verilen yerdedir. 3 köyümüzün yaylası ilçemiz hudutları dahilinde olmayıp, birisi Susuz İlçesi ikisi de KarsMerkez İlçe hudutları dahilindedir.
KÖYLERİ:
Akçalar, Akmazdam, Arslanoğlu, Atçılar, Aydıngün, Bacıoğlu, Bardaklı, Bozyiğit, Burcalı, Büyükçatma, Carcı, Carcıoğlu, Çanaksu, Dağköy, Değirmenköprü, Doğruyol, Gediksatılmış, Göldalı, Gönülalan, Gülyüzü, Güvercin, Hasançavuş, Kakaç, Karakale, Karaurgan, Kardeştepe, Kıraç, Kuyucuk,Kuzgunlu,Küçükboğaz,Küçükçatma, Kümbet, Melikköy, Mescitli, Meydancık, Okçuoğlu, Polatköy, Söğütlü, Taşbaşı, Taşdere, Taşköprü , Taşlıağıl, Telek, Tepecik, Tepeköy, Tomarlı.